Zahradní pohoda s grilem: Jak si naplánovat venkovní kuchyň na zahradě
Jak si naplánovat venkovní kuchyň na zahradě
Některé věci zkrátka chutnají lépe venku. To typické cvaknutí při otevření plechovky piva. Dřevěné prkénko plné dobrot zalité sluncem. Letní playlist v pozadí. Čtvrteční večeře na terase pod kvetoucími větvemi bugenviley s celou rodinou.
U BeefEater věříme v jednoduché radosti – a společné vaření venku k nim bez debat patří. Tak proč si doma nevytvořit vlastní zahradní kuchyňskou oázu? Tady jsou tři způsoby, jak na to:
🌿 Vertikální zahrada
Máte omezený prostor? Řešením může být vertikální zahrada. Pomocí vertikálních konstrukcí si rozdělíte prostor a vytvoříte atmosféru jako v luxusní restauraci s venkovním posezením.
Ať už grilujete na kompaktním modelu BeefEater BUGG na balkoně, nebo máte větší volně stojící gril jako řady 1200 nebo 1600 s výklopným víkem, které umožňuje umístění těsně ke stěně – pravidla pro vertikální zahrady zůstávají stejná.
Vertikální zeleň skvěle zakryje nehezké zdi, poskytne soukromí a tlumí hluk, ale hlavně tvoří stylové pozadí pro večerní grilování. Nahoru vysazujte rostliny odolnější vůči slunci, dolů ty, které potřebují více vláhy – díky gravitaci zálivka postupně zvlhčí i spodní část zahrádky.
🌸 Zahrada pod pergolou
Vytvořte si přírodní strop pomocí dřevěné pergoly porostlé zelení. Taková konstrukce nabízí nejen příjemný stín v horkých dnech, ale i dokonalou kulisu pro zavěšení světýlek při večerních oslavách.
V Austrálii (a stejně tak i v českém klimatu) se skvěle hodí popínavé rostliny jako vistárie, vinná réva, jasmín nebo bugenvilea. I když to není klasická střecha, je třeba myslet na odolnost materiálů, které používáte venku. BeefEater ve svých venkovních kuchyních využívá nerezovou ocel německé kvality a odolné kabinetové prvky z voděodolné překližky, které vypadají jako dřevo, ale nehnijí, neloupou se a nevyžadují údržbu – stačí je opláchnout hadicí, stejně jako rostliny.
🌿 Bylinková zahrádka
Není nic lepšího než čerstvá máta v mojitu nebo voňavá bazalka na grilované pizze. Tak proč si neudělat bylinkovou zahrádku přímo vedle grilu?
Jakmile máte zabudovaný gril – například BeefEater Signature ProLine™ 6 hořákový gril – můžete nad něj umístit police s květináči. Vysazujte trvalky jako máta, rozmarýn, tymián a šalvěj. Sezónní bylinky jako petržel budou potřebovat výměnu každé 1–2 sezóny. Kombinujte je s okrasnými travinami a vytvoříte lahodnou i esteticky zajímavou část vaší kuchyně.
Pokud máte obavy z přehřátí nebo usychání rostlin kvůli teplu z grilu, odsavač par s tichým chodem, jako například Signature ProLine Outdoor Canopy, vám pomůže eliminovat přebytečné výpary a kouř.