Grilované jehněčí s granátovým jablkem a pečenými bramborami

Ingredience

  • 1,75 kg jehněčí kýty s kostí (snadno porcovatelná)
  • Olej ve spreji na potření
  • 1 kg malých brambor (např. typu „chat“)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Máta tzatziki na podávání

Směs na potírání s granátovým jablkem

  • 1/3 hrnku sirupu z granátového jablka (viz tip níže)
  • 2 velké stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky drcené mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup

  1. Horní stranu jehněčí kýty nařežte do křížového vzoru (přibližně 0,5 cm hluboko, ve vzdálenosti 1 cm).
  2. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na směs s granátovým jablkem. Přidejte maso a důkladně potřete, vmasírujte směs do nařezaného povrchu. Nechte odležet 15 minut.
  3. Mezitím vařte brambory ve velkém hrnci osolené vody přibližně 15 minut, dokud nejsou téměř měkké. Poté je slijte.
  4. Důkladně naolejujte rošt grilu. Do středu grilu vložte odkapávací misku a gril předehřejte na vysoký výkon se zapnutými všemi hořáky.
  5. Položte jehněčí kýtu kůží dolů nad odkapávací misku a grilujte 10 minut, během kterých maso několikrát otočte, aby se zatáhlo po všech stranách.
  6. Vypněte hořáky přímo pod masem a grilujte nepřímo. Přiklopte víko a grilujte 1 hodinu a 20 minut (nebo 25 minut na každých 500 g masa) pro střední propečení. Poté maso přeneste na prkénko, přikryjte a nechte odpočinout 20 minut.
  7. Během odpočinku masa dejte brambory na pekáč, zakápněte olejem, osolte a dejte na gril. Grilujte 20 minut, po 10 minutách otočte, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
  8. Jehněčí nakrájejte na plátky a podávejte s tzatziki a bramborami.

Tip od Beefeateru

Sirup z granátového jablka (granátové melasy) zakoupíte v prodejnách s delikatesami nebo v kvalitních zeleninách. Můžete si jej ale snadno připravit doma:

Smíchejte 1 hrnek šťávy z granátového jablka a 3/4 hrnku bílého cukru v kastrůlku. Přiveďte k varu a jemně vařte cca 15 minut, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Nechte vychladnout a uchovávejte ve skleničce v lednici až 6 měsíců.

Objevte BIGG BUGG

Špičkový výkon pro dokonalé grilování

Dva výkonné hořáky, praktický stojan

1500 Series

Spojení elegance a výkonu

Elegantní a stylový sklápěcí krycí panel ovládání

Signature ProLine™

Gril světové kvality a designu, který ohromí

i ty nejnáročnější milovníky grilování

Příslušenství

Kvalitní příslušenství pro lepší zážitek z grilování

Pizza sada, rožnící sada, plancha a další