Grilované jehněčí s granátovým jablkem a pečenými bramborami

Ingredience
- 1,75 kg jehněčí kýty s kostí (snadno porcovatelná)
- Olej ve spreji na potření
- 1 kg malých brambor (např. typu „chat“)
- 2 lžíce olivového oleje
- Máta tzatziki na podávání
Směs na potírání s granátovým jablkem
- 1/3 hrnku sirupu z granátového jablka (viz tip níže)
- 2 velké stroužky česneku, rozmačkané
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky drcené mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
- Horní stranu jehněčí kýty nařežte do křížového vzoru (přibližně 0,5 cm hluboko, ve vzdálenosti 1 cm).
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na směs s granátovým jablkem. Přidejte maso a důkladně potřete, vmasírujte směs do nařezaného povrchu. Nechte odležet 15 minut.
- Mezitím vařte brambory ve velkém hrnci osolené vody přibližně 15 minut, dokud nejsou téměř měkké. Poté je slijte.
- Důkladně naolejujte rošt grilu. Do středu grilu vložte odkapávací misku a gril předehřejte na vysoký výkon se zapnutými všemi hořáky.
- Položte jehněčí kýtu kůží dolů nad odkapávací misku a grilujte 10 minut, během kterých maso několikrát otočte, aby se zatáhlo po všech stranách.
- Vypněte hořáky přímo pod masem a grilujte nepřímo. Přiklopte víko a grilujte 1 hodinu a 20 minut (nebo 25 minut na každých 500 g masa) pro střední propečení. Poté maso přeneste na prkénko, přikryjte a nechte odpočinout 20 minut.
- Během odpočinku masa dejte brambory na pekáč, zakápněte olejem, osolte a dejte na gril. Grilujte 20 minut, po 10 minutách otočte, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
- Jehněčí nakrájejte na plátky a podávejte s tzatziki a bramborami.
Tip od Beefeateru
Sirup z granátového jablka (granátové melasy) zakoupíte v prodejnách s delikatesami nebo v kvalitních zeleninách. Můžete si jej ale snadno připravit doma:
Smíchejte 1 hrnek šťávy z granátového jablka a 3/4 hrnku bílého cukru v kastrůlku. Přiveďte k varu a jemně vařte cca 15 minut, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Nechte vychladnout a uchovávejte ve skleničce v lednici až 6 měsíců.