Rozpůlené kuře s thajskou červenou kari omáčkou
Rozkrojené kuře s thajskou červenou kari omáčkou
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: Střední
Počet porcí: 4 osoby
Ingredience
- 1 celé kuře
- 2 stonky citronové trávy
- 1–2 čerstvé červené chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- 4 listy kaffir limetky
- 1 svazek koriandru
- 2 nakládané červené papriky v oleji
- 1 lžička palmového cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 2 cm kousek mladého zázvoru
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 limetka
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
Příprava kuřete
- Předehřejte gril na 220 °C.
- Položte kuře prsy dolů a pomocí kuchyňských nůžek odstraňte páteř.
- Otočte kuře prsy nahoru a pevně stlačte, dokud neuslyšíte prasknutí – tím kuře zploštíte.
- Potřete kuře olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
Příprava červené kari omáčky
- Odstraňte tvrdé vnější listy citronové trávy a nasekejte ji nahrubo.
- V mixéru smíchejte citronovou trávu, chilli, česnek, listy kaffir limetky, koriandr, nakládané papriky, palmový cukr, rybí omáčku, sójovou omáčku, sezamový olej a zázvor. Přidejte trochu oleje z nakládaných paprik pro lepší konzistenci. Mixujte do hladké pasty.
- Na pánvi zahřejte lžíci oleje a přidejte připravenou pastu. Smažte několik minut, dokud se nerozvoní.
- Otevřete plechovku kokosového mléka a přidejte pevnou část (krém) do pánve. Smažte společně s pastou.
- Přidejte zbytek kokosového mléka a strouhaný kokos. Dobře promíchejte a nechte několik minut povařit.
Grilování kuřete
- Položte kuře kůží dolů na gril a grilujte 15 minut.
- Otočte kuře a grilujte dalších 20 minut, dokud není propečené a šťáva není čirá.
- Nechte kuře odpočinout 10 minut před krájením.
Servírování
- Rozkrojte kuře na porce a podávejte s připravenou thajskou červenou kari omáčkou.
- Ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo oblíbenou přílohou.
Tip: Pro intenzivnější chuť můžete kuře marinovat v části kari pasty několik hodin před grilováním.

