Perská jehněčí plec s bylinkami, granátovým jablkem a pistáciemi

Perská jehněčí plec s bylinkami, granátovým jablkem a pistáciemi
Doba přípravy: 240 minut
Náročnost: Vyplatí se
Počet porcí: 6–8 osob
Ingredience
- 3 kg jehněčí plece
- 2,5 l kuřecího vývaru
- 1/4 hrnku opražených pistácií
- 1/2 granátového jablka (semínka)
- Malý svazek máty
- Malý svazek koriandru
- Malý svazek petrželky
- 1/2 citronu
Perská bylinková směs
- 8 stroužků česneku
- 1 červená chilli paprička
- Špetka šafránu
- Malý svazek tymiánu
- 2 lžíce mletého kmínu
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 3 lžíce sirupu z granátového jablka
- 1 lžíce sumaku
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce medu
Postup
- Předehřejte gril BeefEater Signature 2000 na 140 °C.
- V mixéru rozmixujte všechny ingredience na perskou bylinkovou směs do hladké pasty.
- Na pánvi rozehřejte olej a opečte řeznou stranu citronu dozlatova. Odložte stranou.
- Jehněčí plec osolte, opepřete a na grilu ze všech stran opečte dozlatova. Poté přesuňte do hlubokého pekáče kůží nahoru.
- Na pánvi krátce orestujte bylinkovou směs, přidejte kuřecí vývar a promíchejte.
- Směs nalijte na jehněčí maso, pekáč zakryjte alobalem a vložte do grilu. Pečte 3 hodiny, dokud maso nebude měkké.
- Mezitím opražte pistácie (8 minut) a nahrubo nasekejte. Vyjměte semínka z granátového jablka a bylinky omyjte.
- Po 3 hodinách zvýšte teplotu grilu na 210 °C, odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut, dokud nebude kůže zlatavá a křupavá.
- Maso opatrně vyjměte a přesuňte na servírovací tác. Přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
- Šťávu z pekáče přelijte do kastrůlku a vařte, dokud nezíská konzistenci omáčky (cca 10 minut).
- Jehněčí plec přelijte omáčkou, ozdobte nasekanými bylinkami, pistáciemi a semínky granátového jablka. Podávejte s grilovaným citronem.
Tip: Tento pokrm skvěle doplní rýže, kuskus nebo směs obilovin podle vaší chuti.