Batátové lívance s čajově uzenou rybou cobia, bylinkami a crème fraîche

Batátové lívance s čajově uzenou rybou cobia, bylinkami a crème fraîche
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: Vyplatí se
Počet porcí: 4 osoby
Ingredience
Batátové lívance
- 250 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných batátů (kumera)
- 250 g samokypřící mouky
- 1 lžička hořčičného prášku
- 1 lžička bílého cukru
- ½ lžičky soli
- 1½ až 2 šálky mléka
- Rostlinný olej na smažení
Čajově uzená ryba cobia
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička soli
- 250 g filetů ryby cobia bez kůže (lze nahradit lososem, kingfishem nebo Blue Eye trevalla)
- 100 g rýže
- 50 g jasmínového čaje
- 50 g hnědého cukru
Na dokončení pokrmu
- ¼ svazku pažitky
- ¼ svazku petrželky
- 250 ml crème fraîche
- Citronová šťáva a olivový olej na dochucení
Postup
Příprava batátových lívanců
- Batáty zabalte do čisté utěrky a vymačkejte co nejvíce vlhkosti.
- Ve velké míse smíchejte mouku, hořčičný prášek, cukr a sůl.
- Přidejte nastrouhané batáty a promíchejte.
- Postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto konzistence lívancového těsta.
- Nechte těsto odpočinout 15 minut.
- Gril předehřejte na střední teplotu a na povrch položte teflonovou podložku.
- Postříkejte olejem a lžící nanášejte těsto na podložku, tvořte malé lívance.
- Smažte 2 minuty z jedné strany, poté otočte a smažte další 2 minuty.
- Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto.
Příprava čajově uzené ryby cobia
- V misce smíchejte sůl a hnědý cukr.
- Rybu obalte ve směsi a nechte marinovat v lednici 1 hodinu.
- Vyjměte rybu z lednice a nechte ji ohřát na pokojovou teplotu.
- Jeden hořák grilu nastavte na vysokou teplotu a na tento konec grilu položte teflonovou podložku.
- Na podložku rovnoměrně rozprostřete směs rýže, jasmínového čaje a hnědého cukru.
- Uzavřete víko grilu a nechte čajovou směs začít kouřit.
- Po 5 minutách položte rybu na druhý konec grilu (bez přímého tepla) na další teflonovou podložku a uďte 5 minut.
- Vyjměte rybu z grilu a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí nakrájejte rybu na tenké plátky přibližně 2 mm široké.
Servírování
- Na každý lívanec položte lžičku crème fraîche.
- Na crème fraîche naaranžujte plátek uzené ryby.
- Pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem.
- Ozdobte nasekanou pažitkou a petrželkou.
Tip: Tento pokrm je ideální jako elegantní předkrm nebo lehký hlavní chod při grilovacích večerech.